top of page

Cum îmi aleg firma de curierat international ? 9 recomandări pentru alegerea corecta !

Courier_service.png

Probleme cu livrarea coletelor au existat dintotdeauna, dar discuÅ£ia s-a încins recent, când numărul situaÅ£iilor neplăcute a crescut, iar reclamaÅ£iile au devenit tot mai vizibile (thank you, social media).

​

Pe de o parte, proprietarii firmelor de curierat se plâng de infrastructura din România, lipsa de personal ÅŸi de scăderea vitezei medii cu care circulă autoturismele în oraÅŸe. Pe de altă parte, aceÅŸtia încearcă să modernizeze serviciile oferite prin implementarea plăţii cu cardul la curier, extindere afacere pe international, in special catre Ungaria , Bulgaria si Polonia , directiile in care s-a indreptat platfroma Market Place EMAG,   dar si catre alte destinatii foarte deschise vanzarilor online :

Cehia, Slovacia, Germania, Slovenia, etc.

Conform informatiilor INTRASTAT ( statistici pe care recomandam a fi studiate periodic) piata de curierat din Romania, cu toata explozia de vanzari din ultima perioada, se situeaza totusi pe ultimul loc in Uniunea Europeana la vanzari online.

​

Până la îmbunătăţirea infrastructurii rutiere din România ÅŸi modernizarea sistemelor de curierat, clienÅ£ii magazinelor online trebuie să fie răbdători ÅŸi să îÅŸi ia o marjă de timp semnificativă pentru livrarea produselor comandate, mai ales dacă plănuiesc să le ofere cadou, in Romania

Nu acelasi lucru se intampla cand vinzi catre o piata matura si experimentata in domeniu, vezi curierat in Ungaria si Polonia.

In multe cazuri, produsele vandute catre Ungaria si Polonia, ajung la destinatar cu aceeasi viteza ca cele vandute national.

​

Având în vedere că în cazul întârzierilor la livrarea produselor comandate, Autoritatea NaÈ›ională pentru Administrare È™i Reglementare în ComunicaÈ›ii recomandă clienÅ£ilor să se adreseze comercianÅ£ilor (cei care au obligaÅ£ia să se asigure că fiecare comandă ajunge la destinatar în termenul stabilit), aveÅ£i tot interesul să alegeÅ£i un serviciu de curierat profesionist care să vă ajute afacerea ÅŸi să nu scadă numărul vânzărilor.

​

Asa ca atunci cand te-ai decis sa iti maresti (cu mult vanzarile) prin extindere pe o piata extterna si atunci când îÅ£i alegi curierul international , inainte de a semna un contract cu o firmă de curierat, aÅŸează pe hârtie răspunsul la următoarele întrebări.

​

  1. În primul rând, ar fi bine să stabileÅŸti cum arată tipologia clientului tău. Unde locuieÅŸte? Categorie client? Cat de repede isi doreste produsul ? În funcÅ£ie de asta se stabilesc ÅŸi tarifele companiilor de curierat, astfel că vei putea calcula dacă e eficient sau nu să foloseÅŸti o companie curierat express specializată sau serviciile curier economic dedicat magazinelor online, de exemplu. Tarifele pot fi diferite substantia - o livrare in 24 ore in Germania poate ajunge la 50-60 eur pentru un kilogram cand una de 2-3 zile poate fi la 4-5 eur !

  2. Ce produse vinzi? Daca sunt premium, ar trebui să ai un serviciu de livrare bun sau chiar foarte bun (livrare express, cu avizare telefonica si redirectionare catre alta adresa- biroul clientului). Dacă nu sunt premium, e posibil să se potrivească şi un serviciu moderat calitativ, dar care are un cost de transport mic.

  3. Ce greutate au produsele tale? Sunt cu ramburs ? Este un factor important care afectează livrarea. Ai nevoie de un curier cu tarif mic per kilogram?

  4. Dacă te afli într-o zonă limitrofă, care sunt acei curieri care nu au cost/km suplimentar până la tine?

  5. În negocierea cu curierul trebuie sa punctaÅ£i foarte bine atât numărul de colete pe care le livraÅ£i în prezent, cât ÅŸi potenÅ£ialul de creÅŸtere în viitorul apropiat ÅŸi pe termen mediu. Dacă numărul de colete pe care le livraÅ£i acum nu vă ajută sa obÅ£ineÅ£i un cost bun, insistaÅ£i pe potenÅ£ial. Mult. :)

  6. Rambursul astazi este un element de baza - cat costa colectarea rambusului si in cat timp il primiti ! Cash Flow-ul este esential pentru un business in crestere.

  7. Costurile ascunse sau coleterale, de obicei necomunicate de curieri dar care apar in factura de servicii, deformeaza major eficienta si profitabilitatea magazinului dumenavoastra. Asa ca intrebati calr si punctual depre taxa de livrare in zona exterioara, indice de combustibil, taxe bancare adiancente rambusului, curs de conversie a sumelor ramburs.

  8. În cazul în care livraÅ£i atât în national, cât ÅŸi international, aveÅ£i ÅŸi produse sub un kilogram, dar ÅŸi peste 10 kg (si nu sunteti eMag :)) puteÅ£i alege să lucraÅ£i cu trei sau patru curieri. Avantajele sunt că puteÅ£i acoperi cam toată paleta de nevoi la costuri bune ÅŸi aveÅ£i tot timpul o soluÅ£ie de rezervă în “mânecă”. Pentru a-i gestiona pe toÅ£i cu succes, trebuie să fiÅ£i aÅŸi în organizare.

  9. Verifică-i, verifică-i, verifică-i. Chiar dacă ai mare încredere în ei, este important să-i verifici periodic ÅŸi să te asiguri că toate coletele tale au ajuns, pentru că tu eÅŸti persoana care răspunde pentru asta în final. Rata de retur, satisfactia clientlor tai, feedback din relatia client -curier si nu in ultimul rand cum se reflecta tarifele in factura, luna de luna !

​

​

Mult succes!

 

​

Preluat din www.avanticart.ro

 

bottom of page